top of page
Rode wouw

Lichte, witte kop

Bovenstaart & lichaam rood

Staart diep gevorkt

Witte velden op de ondervleugels

Rode Wouw

Red Kite, Milvus milvus - Sperwerachtigen (Accipitridae)

De rode wouw, majestueus zwevend boven onze vakantiewoning, is een voorrecht voor degene die de tijd nemen om af en toe omhoog te kijken. Wij hebben hem zelf al iedere keer gespot tijdens ons verblijf! Vergeet je verrekijker niet ;)

Uiterlijk

Zijn vleugels zijn breed en afgerond en hebben een spanwijdte van ongeveer 144-155cm waardoor hij elegant zweeft en glijdt tijdens het jagen op prooi. Volwassen rode wouwen hebben ook opvallende gevorkte staarten, die helpen bij het sturen en balanceren tijdens het vliegen.

 Habitat

De rode wouw geeft de voorkeur aan open landschappen zoals heidevelden, graslanden en agrarisch gebied. Ze kunnen ook worden aangetroffen in bosranden en langs waterwegen.

Voeding

Deze vogels voeden zich voornamelijk met aas, kleine zoogdieren, vogels, insecten en aas dat ze op de grond vinden. Ze staan erom bekend dat ze afval eten en worden soms gezien bij afvalstortplaatsen.

Migratie

De rode wouw is deels trekvogel. In de zomer broeden ze in Europa, en in de winter trekken ze naar het zuiden, naar Afrika. Sommige individuen kunnen echter in de winter in hun broedgebieden blijven.

Beschermingsstatus

In sommige regio's is de rode wouw een beschermde soort. De populatie is de afgelopen decennia echter afgenomen, voornamelijk als gevolg van habitatverlies en vergiftiging.

De rode wouw, met zijn imposante verschijning en belangrijke rol in het ecosysteem, blijft een symbool van wildheid en vrijheid. Het observeren van deze roofvogel in zijn natuurlijke omgeving is een ervaring die je verblijf nog net iets aangenamer maakt.

border.png
bottom of page